Realizator: Mirela Giodea , jurnalist Loredana Berneanu
1. Galeria de artă.
Artista Alina Aldea a imaginat o instalație de mari dimensiuni si de o mare spectaculozitate pentru expoziția ei intitulată „Visul marelui fluture negru”, deschisă la Centrul Brâncuși al Muzeului de Artă din Craiova. Gândite special pentru acest spațiu, lucrările-făpturi fascinează și tulbură prin iluzia imponderabilității și energia secretă a materiei.
2. Carte frumoasă, cinste cui te-a scris.
Colocviile Scrisul Românesc au adus și anul acesta personalități culturale la Craiova, dar și o temă de mare actualitate în dezbatere: literatura, artele și inteligența artificială. Peste 20 de oameni de cultură au răspuns anchetei lansate de colocvii, manifestându-și îngrijorarea față de intruziunea tehnologiilor avansate în lumea artei și a creației, intruziune ce poate duce la anularea identității artistice.
3. Eveniment.
„Ce ne scriem când nu ne citește nimeni”- ar putea fi o întrebare al cărei posibil răspuns îl găsim în cartea ce poartă chiar acest subtitlu, sub titlul „Femei la graniță”. O carte și ea la graniță pentru că are două autoare, Alexandra Rusu și Maria Tănăsescu, iar încadrarea ei în categoriile clasice este aproape imposibilă. Confesiune, amintire, poem, scrisoare, sâmbure de narațiune, două voci, una singură… toate se împletesc și își dau voie să ajungă la toți cei care vor să înțeleagă feminitatea prin ochii unei prietenii rare.
4. Ateliere si galerii.
Nu în centrul unui oraș cu sute de mii de locuitori, ci într-un sat agățat pe coline domoale, și-a deschis Valentin Boiangiu, galeria numită Dâlgart. Cea mai recentă expoziție deschisă la Dâlgart este Deja vu, avant-premiere, semnat[ de Elizaveta Ostapenko, o tânără artistă stabilită în Hamburg.