Realizator Mirela Giodea
Jurnalist Loredana Berneanu
Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! Vorbim astăzi despre un scriitor și intelectual strălucit, prea puțin cunoscut înainte de 1989, deși destinul său tragic îl inspirase pe Marin Preda în scrierea romanului său de mare succes Cel mai iubit dintre pământeni. După căderea comunismului însă, sertaul lui Ion Desideriu Sîrbu, căci despre el este vorba, a fost cea mai mare surpriză a literaturii române, descoperind o conștiință vie care nu s-a sfiit să dea seamă despre ceea ce a trăit.
La 30 de ani de la prima apariție, romanul “Adio, Europa!” a fost reeditat, într-o ediție datorată lui Toma Velici, devotatul editor al operei lui Ion D.Sîrbu. Cartea, apărută în primii ani de după revoluție, a fost una dintre cele mai cutremurătoare exemple de literatură de sertar scrisă în era comunistă. Intelectual de formație filosofică, trecut prin închisorile comuniste Ion D. Sârbu a fost exilat în ultimii 25 de ani vieții la Craiova.
Eveniment. De nouă ani, câteva doamne, cele mai multe pensionare, se întâlnesc, lună de lună pentru a-și împărtăși cunoștințe, emoții artistice, experiență și fapte de viață. Clubul O poveste adună laolaltă femei cu profesii precum medic, biolog, sociolog sau artist vizual, și spune de fiecare dată, o poveste pasionantă dublată întotdeauna de bucuria întâlnirii.
În scenă. Poduri temporale și geografice, poduri între apariția First Folio și actualitatea lor în prezentul nostru, poduri între două țări vecine, între coșmar și o lume normală. Poduri de teatru la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, într-un festival desfășurart sub egida Festivalului Internațional Shakeaspeare. Piese de teatru internaționale, dar și manifestări teatrale urbane au marcat la Craiova cei 400 de ani de la publicarea operelor complete ale lui William Shakeaspeare.