Memoria locului – Pictura brâncovenească vs. pictura neoclasică în bisericile ortodoxe românești

Apărute în perioade istorice și culturale diferite, cele două stiluri au marcat profund imaginea bisericilor ortodoxe românești.

Dacă „Școala de la Hurezi”, promotoarea stilului brâncovenesc, a continuat tradiția bizantină și i-a adăugat elemente tradiționale românești cu ornamente, detalii bogate și culori intense, cu chipurile sfinților prezentate rigid, solemn, care transmit o emoție profundă și sunt apropiate de imaginea lui Dumnezeu, în cazul picturii neoclasice promovată de exemplu de Gh. Tattarescu, s-a pus accent pe simplitate, eleganță, cu prezentarea chipurile sfinte mai apropiate de figura umană și mai la distanță față de Divinitate. Indiferent de deosebirile și abordările religioase ale celor două stiluri, arta sacră românească a avut de câștigat.

Ne este alături cu explicațiile de specialitate, Lăcrămioara Anton-pictor bisericesc.

cameraman: Sorin Galiceanu
editor imagine: Lucian Popa
realizator: Simona Carauleanu


Despre Memoria locului

O emisiune care isi propune sa descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile, uneori în ruină, ale culelor olteneşti, ale conacelor boiereşti, sau în lemnul vechilor biserici, dar și să îmbunătățească percepția publică asupra patrimoniului.


Simona Carauleanu

Este licenţiată în jurnalism, lucrează în presă din 1996 şi a început ca reporter la un post local de radio din Craiova. Şi acum îşi aminteşte […]


Emisiuni Recente


Articole similare