🔵 Infecția cu noul coronavirus poate înrăutăți starea unor pacienți diagnosticați cu boli cronice – cardiace, metabolice (diabet zaharat), respiratorii (astm) și renale.
🔵 Potrivit unor studii recente, la pacienții cu COVID-19 s-a observat și afectarea renală, mai exact s-a constatat o creștere a cantității de proteine în urină (proteinurie) sau chiar sânge în urină (hematurie) fie la debutul infecției, fie pe parcursul perioadei de boală, iar funcția renală a fost afectată. La o mica parte dintre acești pacienți evoluția a fost nefavorabilă, către insuficiență renală acută. Există ipoteza potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 are afinitate mai mare pentru celulele care căptușesc plămânii, rinichii, intestinele și vasele sangvine, deoarece aceste celule au receptorii ACE2, iar virusul se leagă de acești receptori.
✔️ Sâmbătă de la ora 10.00, domnul prof.univ.dr. EUGEN MOȚA ne vorbește despre boala renală și COVID-19.
✔️ La „TABLETA DE SĂNĂTATE”.
🔵 Deoarece persoanele care au deja o boală de rinichi au un risc mai mare de a dezvolta complicații și de deces, acestea trebuie să aibă o grijă sporită în perioada pandemiei și să ia toate măsurile care se impun pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.