La patru martie 1882 s-a născut la Craiova Nicolae Titulescu. A fost diplomat, jurist, profesor universitar şi om politic. A fost de mai multe ori ministru al afacerilor străine, ministru plenipotenţiar. A fost preşedinte al Ligii Naţiunilor şi membru titular al Academiei Române.
Nicolae Titulescu s-a născut la Craiova şi şi-a petrecut copilăria la moşia tatălui său din Olt. El a fost descendent al unei familii de moşneni şi fiul protopopului Nicolae Economu. A urmat cursurile Liceului Carol I din Craiova. A primit premiul de onoare la examenul de bacalaureat şi o bursă la Paris unde a urmat Facultatea de Drept, a obţinut doctoratul. A fost iniţiat şi în francmasonerie. S-a întors în România în 1905 ca profesor de drept la Iaşi. În 1907 s-a mutat la Bucureşti unde s-a căsătorit cu Caterina Burcă. În 1909 a întrat în politică şi în 1912 a devenit deputat de Romanaţi. Cinci ani mai târziu a fost numit ministru de finanţe în guvernul Ion I. C. Brătianu. În acea perioadă a trimis la Moscova tezaurul României cu scopul de a-l conserva. În vara anului 1918 a înfiinţat la Paris Comitetul Naţional Român cu scopul de a propaga în opinia publică internaţională dreptul poporului român la unitatea naţională. În perioada 1928 – 1936 a fost de mai multe ori ministru al afacerilor străine. Începând cu anul 1921 a fost delegat permament al României la Liga Naţiunilor de la Geneva. A fost ales de două ori preşedinte al acestei organizaţii.
În 1936 a fost îndepărtat din toate funcţiile de regele Carol al doilea şi exilat. A stat iniţial în Elveţia, apoi în Franţa. A murit la Cannes la 17 martie 1941. Conform dorinţei sale din testament, în 1992, rămăşiţele sale au fost aduse în ţară şi înhumate în curtea Şcheii Braşovului.
Despre activitatea sa diplomatică el se autocaracterizează: întreaga politică externă pe care am urmat-o n-a avut decît acest ţel: nu de a pregăti războiul ci de a pregăti o reţea de alianţe de aşa fel încât războiul să devină imposibil.