Pacienții care suferă de boli cronice grave și foarte grave au acces tot mai dificil în spitale, ca să-și trateze afecțiunile. În Mehedinți, un județ unde nu mai puțin de 30 la sută din populație este înregistrată cu boli cronice, mare parte dintre acești oameni nu au mai ajuns anul trecut la spital din cauza pandemiei. 74.000 de pacienți din Mehedinți suferă de afecțiuni cum sunt diabetul, tbc-ul, obezitatea sau boli psihice. 40.000 dintre aceștia sunt înregistrați cu boli de inimă, cea mai frecventă fiind hipertensiunea arterială.
Cunoscut cu probleme cardiace soțul acestei femei mergea frecvent la medic, de unde primea tratament cu care ținea boala de inimă sub control. De la începutul pandemiei, însă, bărbatul nu a mai putut ajunge la un medic, starea i s-a agravat, iar acum a ajuns în urgența Spitalul Județean din Tr. Severin cu un accident cerebral.
În situația acestui pacient sunt milioane de români, care au boli cronice și care nu au mai putut ajunge în spitale ca să-și trateze bolile.
Medicii de familie spun că, din momentul izbucnirii crizei sanitare, foarte mulți români cu boli cronice nu au mai ajuns la un spital pentru tratament. Este motivul pentru care se înregistrează și o creștere a ratei mortalității.
Mai sunt însă și pacienți care au păstrat legătura cu medicii și au reușit să ajungă la spital și să-și țină sub control problemele grave de sănătate.
Faptul că bolnavii nu au mai ajuns la un control medical complet se vede și în numărul internărilor din spitalul Județean din Tr. Severin, care a scăzut la jumătate în 2020, față de 2019. Dacă în 2019 au fost mai bine de 33.000 de internări, anul trecut s-au înregistrat doar 17.122 de internări.