Un rapsod care a cântat toată viața satul, tradițiile și frumusețile lui și un cunoscător și povestitor de excepție al vieții satelor dunărene din Clisura Dunării. Sunt motive temeinice pentru care Ana Rogobete este octogenara din Eșelnița care a devenit cel de-al doilea Tezaur Uman Viu al Mehedințiului. Titlul a fost acordat de Ministerul Culturii, în domeniul spriritualitate, pentru bagajul imens de informații pe care mama Ana îl are despre zona de interferență dintre Oltenia și Banat.
La fel ca în tinerețe și astăzi, mama Ana doinește Dunărea, locurile în care s-a născut și oamenii satelor Clisurii. Au fost multe greutăți în viața ei, dar bucuria de a cânta și de a împărtăși și celorlalți din darurile sale sunt intacte și astăzi, la 86 de ani. Ana Rogobete este un exemplu de viață pentru cei mai tineri membrii ai comunității din Eșelnița, fiind apreciată de oamenii de cultură ai Mehedințiului.
Pentru toată bugăția de cunoștințe și pentru vocea sa unică, mama Ana a fost numită tezaur uman viu, la 86 de ani. E bucuroasă de recunoaștere și spune că nu sunt cuvinte de mulțumire. Are și un regret, și-ar fi dorit ca doinele sale despre oameni, sate și tradițiile lor sale să rămână înregistrate pentru eternitate.
Reprezentanții Muzeului Regiuni Porților de Fier din Drobeta-Turnu-Severin sunt cei care au propus Ministerului Culturii acordarea acestei distincții pentru Ana Rogobete.
Ana Rogobete este cel de-al doilea Tezaur Uman Viu al Mehedinți-ului, după Domnica Trop, recunoscutul rapsod popular care a dăruit României zona folclorică a Mehedințiului de munte.