O biserică veche de mai bine de 200 de ani din localitatea Bălcești, Vâlcea, are șansa de a reveni la măreția de odinioară printr-un proiect al autorităților locale prin care se dorește restaurare ei. Biserica Gorunești a fost construită acum aproape 230 de ani în cadrul curții boierești din zonă, printre ctitorii ei fiind și haiducii locali. În plus, asupra edificiului nu s-au făcut intervenții majore, astfel că păstrează și acum multe dintre elementele inițiale, printre cele mai importante fiind pictura interioară și exterioară.
Biserica Gorunești din satul Popești nu mai funcționează decât sporadic pe timpul primăverii și verii de aproape patru decenii. A fost închisă pentru că nu era racordată la curent electric și nu avea nici căldură pe timpul iernii, astfel că sătenii și-au ridicat una nouă. A fost poate șansa ei de a-și păstra intacte multe dintre elementele originale, deși timpul și vremurile prin care a trecut și-au spus cuvântul.
Construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, lăcașul de cult este printre puținele din Vâlcea și chiar din țară, care i-au trecut ca și ctitori pe haiducii locali, după legendele locale aceștia renunțând să plece cu banii boierului din zonă după ce au aflat că are de gând să construiască o biserică.
Din pictura inițială care-i înfățișa pe haiduci nu s-a mai păstrat decât o mică parte. Restul picturilor murale sunt însă intacte,iar șansa lor de a fi readuse la viață este un proiect pe care autoritățile locale l-au depus anul trecut la Ministerul Culturii.
Biserica Gorunești este monument istoric de categoria B și are două hramuri – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul. Face parte dintr-un ansamblu de construcții boierești, printre care s-a aflat și cula din Popești, una dintre cele mai înalte cule din Oltenia. Clădirea a fost însă dărâmată prin anii 80 ai secolului trecut, astfel că de măreția boierilor de odinioară mai amintesc acum doar ruinele a două case mai mici și un tunel care leagă curtea de biserică.