Lăcașurile de cult macedonene, fie mănăstiri, fie biserici, au constituit și constituie o bogăție inestimabilă care se datorează poporului macedonean, credinței sale și spiritului său creator. Asociația Macedonenilor din România a organizat la Cercul Militar din Craiova lansarea volumului „Biserici și mănăstiri macedonene”, autorul volumului fiind etnicul macedonean Marjan Mihaijlov.
De ziua Sfântului Iachint de Vicina, cel care l-a adus în Țara Românească pe Sfântul Nicodim de la Tismana, Asociația Macedonenilor din România, în prezența unui public numeros, a lansat primul volum al albumului „Biserici și mănăstiri macedonene”, o călătorie prin istoria și spiritualitatea macedoneană. Cine poate uni la un loc mai mulți oameni decât biserica ? Cine și ce poate defini un popor mai bine decât locul de naștere al sufletului său? Sunt întrebări la care etnicii macedoneni au găsit deja răspunsurile.
Prezenta lucrare este dedicată lăcașurilor de cult macedonene. Conform datelor deținute, Macedonia ocupă primul loc în Peninsula Balcanică în ceea ce privește numărul de lăcașuri de cult. Astfel, în Republica Macedonia de Nord există 155 de lăcașe conservate și alte 90, în ruină.
Asociaţiei Macedonenilor din România s-a străduit să aducă în viaţa comunității locale frumuseţea şi unicitatea culturii macedonene, prin dansuri, muzică, tradiţii, cărţi şi gastronomie.
Cartea îmbogățește colecția Asociației Macedonenilor din România, care include și alte lucrări valoroase ale autorului, cum ar fi cele de rețete autentice macedonene. Evenimentul de lansare a fost urmat de un spectacol de cântece și dansuri populare tradiționale macedonene, oferit de Ansamblul Sonțe alături de solistele Georgiana Stancu, Dalia Stancu și Patricia Șuțu.