“Brâncuși și Avangarda din România” este titlul expoziției deschise aseară la Muzeul de Artă Craiova, pentru a-l omagia pe părintele sculpturii moderne la împlinirea a 149 de ani de la nașterea sa. Abordarea expozițională este una inedită și aduce pe simeze piese din perioada artizanală a lui Brâncuși, alături de lucrări semnate de artiști importanți ai avangardei, precum și o importantă selecție de reviste și volume de artă mai puțin accesibile.
Brâncuși și Avangarda din România aduce în atenție legăturile sculptorului cu arta românească, după plecarea sa la Paris. Această perspectivă de abordare expozițională este o premieră în România, având scopul de a ilustra aspecte mai puțin cunoscute din evoluția artistică a marelui sculptor.
Brâncuși, cel mai important artist născut în România, a manifestat o atitudine reținută față de toate încercările de racordare a creației sale la mișcările artistice din prima jumătate a secolului XX. În pofida acestei rezerve, a acceptat invitația de a participa la o serie de expoziții colective ale generației noi, din țara sa natală și a avut o relație specială cu tinerii avangardiști din România. Expoziția organizată de Muzeul de Artă Craiova, în colaborare cu Galeria „Dada” din București, având ca parteneri Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Craiova și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, aduce pe simeze piese din perioada artizanală a lui Brâncuși, alături de lucrări ale unor nume importante ale avngardei românești precum Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Irina Codreanu, sau Milița Petrașcu.
Expoziţia Brâncuși și Avangarda din România va putea fi vizitată la Centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova, până pe 15 martie 2025, de marți până duminică în fiecare săptămână.