În jurul zilei de Bobotează se păstrează cele mai multe obiceiuri și ritualuri în tradiția românească. Chiar dacă multe dintre ele sunt pe cale de dispariție, încă există comunități în care în care oamenii vorbesc despre ele și le respectă, atât cât pot. Una dintre tradiții este bundăretele sau botezul viei.
Gigi Perianu din comuna Grecești, județul Dolj, a venit astăzi la vie cu un bundărete sau caltaboș și un ulcior cu vin. Are alături două femei din sat care îl ajută să împlinească tradiția. Ocolește via și face urături pentru ca aceasta să fie rodnică.
La sfârșitul ritualului, bundăretele se îngroapă în vie pentru ca strugurii să mari și gustoși.
Obiceiul bundăretelui este vechi și fiecare îl știe de la bunici. Cei care cunosc și respectă tradițiile și-ar dori ca tineri să îndrăgească mai mult aceste obiceiuri.
Sărbătoarea de Bobotează are unele dintre cele mai multe ritualuri în satul românesc. Pe vremuri, fetele din Grecești aflau în ziua aceasta cum le va fi ursitul.
După ce temperaturile au crescut, multe dintre tradiții și-au pierdut semnificația, însă sunt multe comunități rurale în care autoritățile sau ansamblurile folclorice încearcă să ducă mai departe aceste obiceiuri.