Lipsa prevenţiei şi a banilor fac ca foarte mulţi copii din România să ajungă cu dureri mari sau foarte târziu într-un cabinet de medicină dentară. În plus, distanţa faţă de marile oraşe este un alt impediment pentru cei care locuiesc la sat. Nevoia de cabinete stomatologige şcolare în mediul rural este una acută, însă astfel de investiţii sunt rare. În judeţul Vâlcea au fost deschise anul acesta două cabinete stomatologice în şcoli din mediul rural. Sunt singurele care funcţionează în unităţi şcolare din afara oraşului şi au deja sute de beneficiari. Iniţiativa deschiderii lor nu aparţine însă reprezentanţilor statului, ci a venit din partea unui ONG.
Primul cabinet de medicină dentară deschis într-o şcoală din afara oraşului este cel din comuna Mihăeşti, din Vâlcea, şi este rezultatul eforturilor depuse de Asociaţia “Prietenii Spitalului Vâlcean”. Investiţia iniţială, pentru achiziţionarea de echipamente şi consumabile a fost de 70 de mii de lei, dar cabinetul stomatologic şi-a dovedit deja utilitatea. Câteva sute de copii din localitate, cu vârste între 5 şi 18 ani, au fost deja trataţi aici.
După o primă evaluare, copiii au mari probleme în ceea ce priveşte dentiţia, care includ deseori prezenţa cariilor dentare. Medicul care deserveşte cabinetul din comuna Mihăeşti spune că foarte mulţi minori nu au acces nici măcar la pasta şi periuţa de dinţi sau nu au beneficiat niciodată până acum de o consultaţie stomatologică.
Un al doilea cabinet de medicină dentară a fost deschis de Asociaţia “Prietenii Spitalului Vâlcean” în această toamnă, într-o şcoală din comuna Budeşti. Sunt singurele cabinete stomatologice inaugurate după Revoluţie în unităţile de învăţământ din mediul rural, din Vâlcea. Acestea funcţionează şi cu sprijinul primăriilor, care s-au angajat să suporte cheltuielile de funcţionare după trecerea a şase luni de la implementarea proiectelor.