Copiii cu nevoie speciale din Vâlcea au acum la dispoziție un centru terapeutic mult mai spațios și prietenos. Aceștia pot beneficia aici de terapii clasice individuale, dar și de artterapie, ateliere de lucru manual sau de grădinărit.
Centrul terapeutic deschis în Râmnicu Vâlcea poartă numele Anastasiei, o mică pictoriță diagnosticată cu autism în urmă cu mai mulți ani. Pentru că în România copiii cu nevoi speciale cu greu au acces la terapii inovative și pentru că au observat că Anastasia își exprimă mai bine trăirile prin pictură, părinții copilei au hotărît să deschidă un centru terapeutic la care să aibă acces și alți copii cu nevoi speciale din Vâlcea. Cu ajutorul atelierelor de pictură, muzică, teatru, a terapiei prin joc sau a logopediei, copiii vor fi ajutați să se exprime mai bine și să socializeze. Efectele acestor terapii sunt neașteptate, spun părinții micuților diagnosticați cu autism, dar și cei care lucrează cu ei.
La terapiile de grup și la atelierele de la Centrul “Prietenii Anastasiei” participă atât copii speciali cât și cei tipici. Scopul acestor terapii este de a-I ajuta să interacționeaze, să comunice și să lege prietenii.
La nivelul județului Vâlcea sunt înregistrați, oficial, cu autism peste 370 de copii, dar reprezentanții Centrului Terapeutic Prietenii Anastasiei spun că, în realitate, sunt mult mai mulți copii cu nevoi speciale.