Consumul de droguri a luat amploare în România, iar odată cu acesta au apărut și alte probleme. Cabinetele medicilor psihiatri au devenit din ce în ce mai frecventate, iar polițiștii depistează în trafic tot mai mulți șoferi care se află sub influența substanțelor stupefiante. Specialiștii atrag atenția că fenomenul este îngrijorător.
Consumul de droguri este în creștere în Romania, iar acest lucru este confirmat si de polițiștii rutieri, care în fiecare an prezintă cifre tot mai mari în privința șoferilor care sunt prinși sub influența stupefiantelor. În urma controalelor, în 2020 au fost prinși 38 de șoferi, în 2021 numărul acestora a crescut la 49, iar în primele 6 luni din 2022 numărul șoferilor drogați depășește deja numărul de anul trecut.
Șofatul sub influența stupefiantelor este foarte periculos, spun specialiștii, care confirmă că fenomenul în creștere al consumului de droguri se vede și în cabinetele de psihiatrie.
Specialiștii spun că fenomenul consumului de droguri este în creștere dar este ținut sub control. Autoritățile din domeniu organizează periodic acțiuni de informare în rândul tinerilor.
Cifrele oficiale indică 1,2 milioane de consumatori de droguri ocazionali sau dependenți la nivel național. Peste 16% dintre tineri au consumat măcar o dată droguri sau consumă ocazional. Deși fenomenul este în creștere în țara noastră, România se clasează printre ultimele locuri în UE în ceea ce privește consumul de droguri.