Unul dintre cele mai importante obiective turistice din sud-vestul României, Cascada Bigăr s-a prăbușit. Fenomenul care s-a produs aseară după ora 18.00 a stârnit numeroase controverse, existând voci care au spus că una dintre cauzele prăbușirii ar fi intervenția omului. Reprezentanții Romsilva resping însă această ipoteză și susțin că este vorba exclusiv de cauze naturale. Peretele cascadei s-a prăbușit sub propria greutate, după ce din cauza pietrificării stratului de mușchi depus pe acesta, clopotul cascadei s-a tot mărit în ultimii ani și neavând susținere, a cedat sub propria greutate.
Zeci de turiști au vizitat și astăzi la cascada Bigăr interesați să vadă dezastrul produs acolo. Oamenii spun că obiectivul turistic a început să devină celebru după anii 2013, atunci când cascada a fost declarată cea mai frumoasă din lume de jurnaliștii de la Național Geografic.
Dislocarea blocului care cântărește câteva zeci de tone s-a produs ieri în jurul orei 18.15. Primarul comunei Bozovici spune că în ultimii ani, clopotul cascadei crescut ca urmare a pietrificării stratului de mușchi care s-a depus peste peretele cascadei, iar acum s-a prăbușit sub propria greutate. Poate dacă s-ar fi intervenit și s-a fi făcut o consolidare, prăbușirea ar fi putut fi evitată. Numai că fiind arie protejată, intervenția omului nu ar fi permisă.
Respinsă este și ipoteza conform căreia o captare care ar aduce apă la o păstrăvărie a Direcției Silvice aflată în zonă din anul 1988 ar fi micșorat debitul cascadei și ar fi cauza prăbușirii peretelui. Cei de la parcul Natural spun că ar fi monitorizat cascada, dar nu a fost observată nicio fisură în pereți și ar fi fost imposibil din cauza mușchilor.
Într-un comunicat de presă, reprezentanții Romsilva au respins ipoteza prăbușirii cascadei din cauza intervenției omului. Cascada s-a format în timp prin depunerea carbonatului de calciu din apele izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu a pietrificat acest covor de mușchi, care s-a regenerat cu noi straturi de mușchi, ceea ce a facut sa crească în dimensiuni cascada și, nemaiavând susținere, peretele s-a părbușit.