Fermierii din sudul județului Vâlcea se confruntă de câțiva ani cu importante pierderi la culturile de toamnă, în special la cele de grâu, din cauza gâștelor sălbatice care iernează lângă barajele de pe râul Olt. Păsările, cele mai multe gârlițe mari, care nu sunt protejate de lege, fac pagube însemnate, iar agricultorii cer intervenția autorităților pentru a limita distrugerile din câmp.
În comuna Drăgoești, numai în această iarnă, gâștele care iernează în apropierea barajului de pe râul Olt din localitate au distrus peste 100 de hectare de grâu. Oamenii spun că e o situație care persistă de câțiva ani și că nu mai au soluții pentru a le combate, numărul păsărilor fiind de la an la an tot mai mare.
Reprezentanții autorităților locale cunosc situația. Au chemat și vânătorii ca să mai reducă din numărul lor, însă măsurile nu au avut efect.
O parte din terenurile agricole aflate de-a lungul Oltului aparțin de aria protejată avi-faunistică Valea Oltului Inferior și sunt sub monitorizarea Societății Ornitologice Române. Reprezentanții acestui ONG nu recomandă vânarea acestor păsări și susțin că prezența gâștelor în acele zone ar putea fi uneori benefică pentru culturile de toamnă.
Suprafețele mari, de peste 100 de hectare, cultivate cu grâu și alte culturi de toamnă sunt afectate și la Prundeni și la Olanu, fermierii sesizând deja autoritățile publice locale în încercare de a primi despăgubiri pentru pierderile suferite în urma trecerii gâștelor sălbatice prin zonă.