Solurile nisipoase din sudul Doljului pun in pericol viitorul acestor comunități, în condițiile în care oamenii care practică agricultura tradițională au dificultăți tot mai mari. În aceste condiții Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni a reușit să adapteze numeroase culturi exotice pentru tipul de sol din zona de sud a Olteniei. După succesul înregistrat de cartoful dulce, stațiunea a lansat noua vedetă a culturilor pe nisip, curmalul japonez.
Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni are o nouă vedetă. După succesul înregistrat cu cartoful dulce, care acum se găsește pe tarabele piețelor din Craiova, acum inginerii stațiunii au un nou pariu. Curmalul chinezesc s-a adaptat perfect la solul nisipos de la Dăbuleni, iar acum începe recoltatul. La Dăbuleni, inginerii au plantat curmal chinezesc pe aproape două hectare, iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Plantația de curmal chinezesc sau Ziziphus jujuba prezintă numeroase avantaje pentru cultivarea pe solul nisipos. Pe lângă producția bună și bogată în nutrienți, arbustul nu are nevoie de multă apă.
Înainte de recoltare, la Dabuleni a avut loc astăzi un eveniment cu porțile deschise pentru prezentarea acestui arbust, la care au venit si legumicultori din zonă, interesați de această cultură.
Cercetătorii de la Dăbuleni încearcă să-i convingă pe oameni de numeroasele avantaje ale unei astfel de culturi. Le-au împărtășit localnicilor chiar rețete de prăjituri sau modalități de consum ale curmalului chinezesc.
Un arbust de curmal comandat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni costă între 30 și 60 de lei, în funcție de stadiul de dezvoltare.