Își văd nepoții doar pe rețelele de socializare, care au rămas și singurul mijloc prin care mai vorbesc cu copiii plecați de prea mulți ani în lume, pentru un trai mai bun. Este situația în care se află sute de mii de părinți sau bunici români, pentru care, anul acesta, nici sărbătorile nu au mai fost ce erau în anii trecuți. Obișnuiți să le vină cei dragi acasă, de sărbători, să stea în jurul unei mese pline cu bunătăți tradiționale, părinții și bunicii nu au mai avut acum nici această bucurie. Criza sanitară i-a făcut pe românii plecați peste hotare să rămână în țările în care sunt stabiliți și lucrează.
De aproape doi ani, doamna Victoria, din comuna mehedințeană Șișești, și Daniela, fiica ei, s-au văzut doar pe rețelele de socializare. Plecată în Franța acum 13 ani, tânăra nu a mai reușit să vină în țară nici în vizită. Spune că îi e dor de părinți, de România și de tradițiile de acasă și își propusese să vină acasă de aceste sărbători, dar criza sanitară a împiedicat-o.
Pentru a le alina dorul de bunătățile românești, familia a pregătit și în acest an un pachet cu preparate pregătite în casă și l-a trimis prin curier.
Conform unor date oficiale date publicității de Ministerului Românilor de Pretutindeni, în 2019, 5,6 milioane de români erau stabiliți în afara țării, mulți dintre ei plecați în căutarea unui loc de muncă. Cei mai mulți sunt în Italia, aproape 1,3 milioane, Spania – 670.000, Germania – 660.000, Marea Britanie – 540.000, Franța – 300.000, dar și în alte state precum Israel, SUA sau Canada.