Starea celor 1200 de km de amenajări hidrotehnice de pe Dunăre a fost verificată, astăzi, de ministrul Mediului, Mircea Fechet, alături de reprezentanți ai Apelor Române și cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Vizita ministrului are loc în contextul viiturii care este anunțată pe fluviu până la sfârșitul acestei săptămâni. A survolat cu elicopterul deasupra fluviului şi a vizitat zonele în care, la inundațiile din anul 2006 digurile au avut probleme sau au fost rupte controlat, pentru a evita inundarea unor localități. Autoritățile dau însă asigurări că fluviul nu va produce inundații în România, în următoarea perioadă.
Prima oprire a delegației a fost la Barajul de la Porțile de Fier I, cel care va gestiona în principal viitura din aceste zile de pe fluviu. Conform reprezentanților hidrocentralei debitele sunt astăzi de 6200 de mc/s. Se estimează că vârful de viitură va fi la sfârșitul acestei săptămâni, sub valoarea de 9000 de mc./s și va putea fi gestionat fără probleme la Porțile de Fier.
După ce a aflat detaliile situației, ministrul Mediului a survolat amenajările hidrotehnice de pe fluviu și s-a oprit în mod special asupra punctelor în care digurile au cedat sau au fost rupte controlat, în anul 2006.
Au trecut aproape două decenii de la inundaţiile catastrofale din Dolj, de la Rast, însă oamenii nu au uitat prin ce au trecut atunci, când întreaga localitate a fost înghiţită de ape. Acum, debitul anunţat este departe de valorile înregistrate în 2006.
Hidrologii preconizează că vârful maxim al viiturii va fi atins la sfârşitul săptămânii şi la intrarea în ţară Dunărea va avea un debit de 8000 mc/s.