Este vremea culesului de măceşe. Direcţia Silvică Dolj a propus pentru anul acesta valorificarea a numai 10 de tone de măceşe şi o tonă de trufe. Seceta din această vară a afectat foarte mult producţia, pentru că în alţi ani se recoltau şi 50 de tone. Destinate industriei alimentare, farmaceutice sau cosmetice, măceşele sunt foarte căutate şi au proprietăţi benefice pentru sănătate.
Anul acesta, Direcţia Silvică Dolj a propus iniţial o cantitate de 30 de tone de măceşe, numai că după o evaluare în teren a producţiei, cantitatea a scăzut la 10 tone. De vină a fost seceta, spun specialiştii. În Dolj măceşele cresc pe suprafeţe mari de lizieră. Pentru valorificarea fructelor Direcţia Silvică a organizat mai multe licitaţii, însă fără succes, deocamdată.
Măceşele au un rol important nu numai pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe. Fructele sunt utilizate pentru a prepara diverse gemuri, jeleuri sau siropuri. Din maceşe se prepară şi ceai, care este bogat în nutrienţi. Pentru îngrijirea pielii, uleiul de măceşe, preparat din seminţele acestor fructe, este un ingredient folosit în produsele de ingrijire datorită proprietăţilor sale hidratante şi anti-îmbătrânire.