Anxietate, stimă scăzută de sine, rezultate slabe la învăţătură sunt doar o parte dintre efectele pe care le are asupra copiilor plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Organizaţia “Salvaţi Copiii” „salvează” aproape 100 de copii din Dolj printr-un program în care elevii din ciclul primar şi gimnazial îşi fac temele după şcoală, primesc o masă caldă, dar şi suport psihologic de care au mare nevoie.
Şcoala Gimnazială “Alexandru Macedonski” Craiova. 45 de copii de la clasa pregătitoare până la cei de-a opta nu merg după ore direct acasă. Pentru ei, pentru cel puţin alte patru ore, casa este tot la şcoală. Au fost selectaţi să facă parte dintr-un program al organizaţiei “Salvaţi Copiii” prin care li se oferă ajutor la teme, un ajutor pentru unii esenţial.
Ajutor înseamnă pentru unii învăţarea limbii, pentru alţii deprinderea socotitului, însă sunt şi elevi pentru care orele petrecute aici au însemnat cu mult mai mult, un drum spre performanţă.
La olimpiada de matematică a participat şi Pavel, elev acum în clasa a VI-a. Şi-a dorit mult să intre la Centrul de Excelenţă şi, după o încercare eşuată anul trecut, din această toamnă visul i s-a împlinit.
Rezolvarea temelor pentru a doua zi sau pregătirea pentru performanţă le ocupă majoritatea timpului, însă nu este singura activitate din centru. Dorul de părinţi, la unii sentimentul de vinovăţie, îi fac pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate să aibă nevoie de sfatul unui psiholog.
De aceea, psihologii susţin că părinţii trebuie să le spună copiilor că plecarea lor este temporară şi că familia va rămâne întregită. În anul şcolar trecut, aproape 5.000 de copii din Dolj au avut cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Peste 1.400 au ambii părinţi departe.