În paginile unei cărți poți citi temperamentul și caracterul celui sau celor care au răsfoit-o, poți desluși tainele trecerii timpului peste filele îngălbenite, poți să te lași purtat în lumea cărturarului. Au această șansă restauratorii, „medicii” care dau viață cărților, oamenii care salvează viața istoriei.
Cărțile au multe de spus. Trebuie să știi însă „să le asculți”, să le analizezi cu atenție și să găsești cel mai bun… leac pentru ele.
Aceasta este munca unui restaurator. Pun cap la cap bucățile de hârtie prețioasă și redau viață cărților. Și la fel ca și cărțile au multe de spus despre satisfacția de a contribui la păstrarea continuității culturale.
Elena Miertescu a absolvit Facultatea de Teologie și a fost atât de fascinată de cărțile cu patină, încât a decis să rămână printre ele, să le asculte povestea, să le scuture de hainele cernite, să le dea viață.
Restaurea unei cărți poate să dureze ani. Ani în care cartea își descoperă secretele în fața restauratorului, iar cel din urmă ajunge să se atașeze de ea.
Niciun proces de restaurare nu începe fără consemnarea într-un caiet a tehnicilor de lucru și a materialelor care vor fi folosite, precum și a unor informații importante despre cartea pe care se va lucra, cum ar fi dimensiunile, tipul de hârtie, starea de conservare, modul de aranjare a paginilor. Este o muncă laborioasă, este o meserie care putem spune că este în pericol.