Pompierii olteni au fost solicitați să stingă peste 100 de incendii de vegetație uscată, de la începutul acestui an. Majoritatea au avut loc în ultima perioadă, odată cu declanșarea curățeniei de primvară. Focul pus intenționat de proprietari pentru eliberarea terenurilor de vegetația usată a cuprins sute de hectare. Pentru stingerea unora dintre acestea, pompierii au muncit ore în șir. Salvatorii atrag atenția că incendierea miriștilor este interzisă, autorii fiind aspru sancționați dacă vor fi descoperiți. În plus, incendierea miriștilor atrage sancțiuni și din partea APIA.
Numărul proprietarilor care aleg să scape de vegetația uscată de pe terenurile agricole prin incendierea acestora crește de la o zi la alta. Pentru ca focul pus să nu provoace pagube materiale insemnate, pompierii acționează ore bune pentru a stinge focul.
Pompierii atrag atenția proprietarilor de terenuri agricole că incendierea miriștilor este interzisă. Înlăturarea vegetației uscate prin incendiere este permisă doar în anumite condiții. Cei descoperiți că au dat foc intenționat, riscă amenzi usturătoare.
Sancțiuni pentru proprietarii de terenuri agricole care aleg să scape de vegetația uscată prin incendiere vin și dinspre APIA. Ei riscă să piardă sume importante de bani.
Anul trecut, APIA Olt a sancționat cu reducerea sumelor la care aveau dreptul un număr de 45 de fermieri din județ, descoperiți că au incendiat intenționat terenurile deținute pentru a scăpa de vegetația uscată.