În timp ce războiul din Ucraina pare departe de a se încheia prea curând, refugiații din România încearcă să se adapteze și să ducă o viață cât mai normală. Statul decontează în continuare cazarea și masa acestora, iar administratorii căminelor încearcă să le asigure cele mai bune condiții.
Nuku Liubov are 34 de ani și este din Cernăuți. A venit în România la începutul lunii martie, de frica războiului. Între timp s-a angajat la un magazin din centrul Craiovei. Astăzi, împreună cu alți 20 de conaționali, s-a mutat de la căminul Colegiului Tehnic Energetic din Craiova la Colegiul Tehnic Odobleja, pentru că legislația îi împiedică să stea mai mult de 90 de zile la aceeași unitate de cazare publică.
Conducerea Colegiului Tehnic Energetic a făcut eforturi pentru a asigura spații de cazare și alimentație pe perioada verii pentru toți refugiații ucraineni.
Refugiații au ales fie cazarea în camine, fie la persoane care au vrut să ajute și și-au pus la dispoziție locuințele. Inspectoratul pentru situații de urgență Dolj îi ajută refugiați să se mute la căminul Colegiului Tehnic Ștefan Odobleja în aceste zile.
De la începutul războiului, peste două milioane de ucraineni au trecut granița în România. Cei mai mulți dintre ei și-au continuat drumul către țări din vestul Europei.