Anul şcolar 2020-2021 a debutat cu stângul în 100 de unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea, unde procesul de învăţământ se va desfăşura conform scenariului galben. La şcoală au mers astăzi doar elevii din ciclul primar şi cei din clasele a VIII-a, a IX-a şi a XII-a. Lipsa tabletelor îi afectează atât pe elevii din mediul rural, cât şi pe cei care învaţă la unităţi de prestigiu din Râmnicu Vâlcea. Deşi păstrarea distanţei fizice între elevi a fost astăzi cea mai mare preocupare a învăţătorilor, în multe şcoli abia acum se pune problema achiziţionării şi montării de panouri de plexiglas în clasele supraaglomerate, cu peste 30 de copii. Pe de altă parte, nimeni nu poate să spună cum vor învăţa online elevii care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse.
Reprezentanţii elevilor din Vâlcea susţin că Ministerul Educaţiei ar fi putut să gestioneze mai bine situaţia, mai ales că în ultimele şase luni, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, elevii nu au mai mers la şcoala. Aceştia cred şi că, cel puţin în şcolile unde ei învaţă, ar mai fi nevoie de cel puţin două săptămâni pentru finalizarea pregătirilor pentru prima zi de şcoală şi respectarea tuturor normelor sanitare şi de distanţare fizică.
În cele 100 de unităţi din Vâlcea în care procesul de învăţământ se va desfăşura conform scenariului galben au avut acces în clase doar elevii din clasele I-IV, cei care vor susţine Capacitatea sau Bacalaureatul, precum şi copiii din clasa a IX-a. Păstrarea distanţei fizice între elevi a fost cea mai mare preocupare a cadrelor didactice, în timp ce părinţii au aşteptat cuminţi, la poartă, amănunte despre cum se vor derula orele sau despre manualele auxiliare pe care trebuie să le cumpere.
Deocamdată nu se ştie cum vor reuşi să înveţe online copiii care nu au acces la internet şi nici nu deţin o tabletă sau un telefon inteligent. Lipsa tabletelor îi afectează nu doar pe elevii din mediul rural, ci şi pe cei de la cele mai mari unităţi şcolare din municipiul Râmnicu Vâlcea, cu ar fi Şcoala Generală “Take Ionescu”, unde învaţă 1200 de elevi.
Din datele oficiale rezultă că aproximativ şapte mii de copii din judeţul Vâlcea nu pot face cursuri online pentru că nu au tablete şi nici acces la internet.