Publicarea primelor rezultate ale Recensământului 2022 scoate la iveală, în judeţul Oltul, câteva date care îngrijorează autoritățile. Potrivit acestora, în ultimul deceniu, județul a pierdut anual populația a două comune de dimensiuni medii. Alarmant este și faptul că populația județului este mai bătrână cu doi ani și jumătate și mai slab pregătită, doar 10% dintre rezidenții declarați au studii superioare.
Populația județului Olt s-a redus considerabil în ultimul deceniu. Primele rezultate ale Recensământului populației și locuințelor 2022 arată că s-a pierdut anual populația a două comune de dimensiuni medii. Cu excepția a patru comune, toate localitățile au pierdut locuitori.
Locuitorii din Olt nu sunt doar mai puțini, dar și mai slab pregătiți și mai bătrâni. Datele arată că peste 30% au un nivel de pregătire scăzut și doar 10% au studii superioare. În urma recenzării populației, s-a constatat și o accentuare a ritmului de îmbătrânire a acesteia.
Primarii comunelor care au înregistrat un nivel ridicat de depopulare a comunităților pe care le conduc fac eforturi pentru a împiedica accentuarea acestui fenomen. Cei mai mulți mizează pe investiții care să ofere condiții decente cetățenilor.
Rezultatele provizorii ale recensământului alertează autoritățile județene care trebuie să-și adapteze unele decizii la numărul rezidenților
Rezultatele provizorii ale Recensământului mai arată că peste 98% din populația județului este de religie ortodoxă, iar majoritatea sunt căsătoriți legal. La ambii indicatori, Oltul se clasează pe primul loc pe țară.