Tradiția mărțișorului a fost sărbătorită într-un stil aparte și de membrii grupului Cercetașii României din Drobeta-Turnu-Severin. Împreună cu unul dintre puținii meșteri olari care mai sunt în Mehedinți, tinerii au pus în prectică o idee inedită. Cercetașii au pictat bănuți modelați în atelierul meșterului olar din satul Noapteșa.
Dincolo de obiectele obișnuite din ceramică, în atelierul de olărit din satul Noapteșa s-a lucrat intens în aceste zile la bănuții din lut. Ajutat de soția sa, meșterul Marcel Tănasie a avut o misiune total nouă, dar foarte plăcută.
Bănuții au fost uscați și arși în cuptor. Apoi, cu ajutorul pensulei și al acuarelelor au prins culori inspirate din natură. Cercetașii au lăsat imaginația să triumfe.
Vândute într-un centru comercial din Drobeta-Turnu Severin, mărţișoarele sunt o sursă de finanțare pentru activitățile celor care le-au creat.
Descoperiri arheologice din cea mai veche așezare umană din lume au adus la lumină obiecte asimiliate mărțișorului, care datează de acum 9 000 de ani la Schela Cladovei, în Mehedinți.