Vaccinarea împotriva Covid 19 în rândul viitoarelor mămici sau chiar a femeilor însărcinate are mult mai multe beneficii decât riscuri. Este recomandarea medicilor ginecologi care spun că de la începutul pandemiei s-au confruntat cu multe cazuri de îmbolnăviri la femeile gravide, iar uneori, au fost cazuri grave, greu de tratat, care s-au soldat cu deces. De teamă sau din cauza lipsei de informare, viitoarele mămici sunt greu de convins să se vaccineze.
Marina Panduru are 25 de ani şi va da naştere în curând primului ei copil. Nu s-a vaccinat împotriva Covid 19 de teamă pentru copilaşul ei.
Mihaela este tot o mămică tânără, la a treia sarcină. Deşi a avut covid în timpul sarcinii şi nu i-a fost uşor nici ei, nici bebeluşului, tânăra încă nu e convinsă nici acum de beneficiile vaccinării.
Încă de la debutul pandemiei, la Maternitatea Spitalului Filantropia din Craiova au ajuns multe femei însărcinate diagnosticate cu Covid. Şi în prezent aici există internate paciente infectate cu virusul Sars Cov 2.
Viitoarele mămici sau femeile însărcinate sunt destul de reticente în privinţa vaccinării, spun medicii. Iar motivele sunt diverse-fie le este teamă, fie sunt insuficient informate. Beneficiile sunt însă mult mai mari decât riscurile.
Vaccinarea împotriva Covid 19 în timpul sarcinii sau în timpul alăptării este recomandată ca singura intervenţie eficientă care reduce riscul îmbolnăvirii, al naşterii premature sau riscul de deces.