Interdicția de a mai vinde mieii la export este o lovitură economică dură pentru crescătorii de oi din toată țara. Ciobanii din Mehedinți spun că decizia este similară cu falimentul, pentru că după ce au muncit toată iarna și au investit sume foarte mari în furajarea animalelor, acum nu pot să vândă mieii. Asta ar însemna să nu-și pot recupera banii pe care i-au cheltuit, ceea ce ar conduce la distrugerea stânelor românești.
Un dezastru, asta spun că înseamnă pentru ei, interdicția de a vinde miei la export, în Uniunea Europeană, ciobanii din Meheidnți. În acest județ, foarte mulți crescători își vindeau mieii comercianților bulgari, care îi preluau en gros cu plata pe loc și îi vindeau către țările arabe. Imediat ce a fost impusă interdicția vânzării de carne de miel, s-a prăbușit și prețul, spun crescătorii.
Interdicția e o lovitură grea pentru toți ciobanii. Oamenii spun că exportând mieii, sperau să-și recupereze banii pe care i-au investit peste iarnă și toată munca lor. Este motivul pentru care se tem că această decizie îi va conduce la faliment.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare spun că vânzarea mieilor este interzisă în țările Uniunii Europene, nu și în țările arabe. Numai că fermierii trebuie să găsească firme care să-i exporte direct în aceste țări, ceea ce nu e deloc ușor. În plus, nu este interzisă sacrificarea mieilor pe piața internă.
Cei mai afectați de această decizie sunt crescătorii de oi din județele Arad și Bihor, acolo unde prezența focarelor de pestă a micilor rumegătoare interzice complet crescătorilor vânzarea de carne de miel sau a mieilor în viu.