Academicianul Basarab Nicolescu a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2020 de către reprezentanții a opt universități și alte personalități din diferite țări. Propunerea a venit din partea Universității din Craiova. Câștigătorul acestei distincții va fi anunțat în luna octombrie. Basarab Nicolescu este una dintre cele mai importante personalități contemporane ale României. La Craiova, de numele său se leagă nașterea proiectului “Muzeul cărții și exilului românesc”. Tot academicianul a fost cel care a donat primul fond documentar.
Părintele transdisciplinarității, Basarab Nicolescu este una dintre cele mai importante personalități contemporane ale României. Fizician, filosof și membru de bază al Academiei Române, Basarab Nicolescu este cunoscut în special pentru Odderon, un concept inventat în 1973. Teoria sa a fost confirmată abia după 45 de ani de către cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară). Pentru toată activitatea sa, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.
Basarab Nicolescu s-a născut pe 25 martie 1942 la Ploieşti, oraș unde urmează cursurile primare, gimnaziale şi liceale. Are șansa ca profesorii săi să fie buni creatori de oameni valoroși. Cum tatăl său a ajuns prizonier de război, educația de acasă îi este formată de către Părintele Galeriu și străbunicul patern, învățător premiat al Academiei Române. Cu asemenea formatori, pasiunea pentru carte și pentru cunoaștere a apărut la o vârstă fragedă în viața sa. Către finalul liceului, în 1959, Basarab Nicolescu obține locul 1 la Olimpiada Naţională de Literatură. Este de asemenea medaliat cu aur al Olimpiadei Internaţionale de Matematică la prima sa ediție, organizată în același an la Brașov. Din 1960 îl regăsim în capitală, mai întâi ca student, apoi doctor și asistent universitar al Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti. Anul 1968 aduce marea schimbare în viața lui Basarab Nicolescu. Bursa obținută din partea guvernului francez îl aduce la Paris, la puțin timp după ce publicase în țară volumul ”Ion Barbu – Cosmologia Jocului Secund”. De atunci a urmat o viață dedicată fizicii cuantice, o carieră recunoscută și apreciată la nivel mondial.
Etichete: nominalizare, premiul Nobel