Cercetătorii din Craiova au dezvoltat un material din care se pot face oase artificiale. Materialul este ușor de modelat și este compatibil cu oasele umane. Invenția este brevetată dar are nevoie de investitori pentru ca materialul să poată fi produs la scară largă, agrementat și introdus în procoalele din medicină.
Materialul biocompozit arată ca o pastilă de paracetamol. Acesta poate fi folosit pentru repararea oricărui defect osos grav și este o alternativă la protezele metalice folosite în prezent pe scară largă.
Materialul biocompozit este format din pulberi metalice și ceramice biocompatibile și poate fi folosit pentru recontrucția oaselor maxilo – faciale, craniene sau în ortopedie. În prezent materialele pe bază de titan, biocompatibile, au dezavantajul unei tenacități ridicate care, în timp duce la o uzură a osului natural, iar cele polimerice nu pot fi prelucrate mecanic. Materialul brevetat de cercetătorii craioveni are proprietăți mecanice apropiate de cele ale osului natural și permite o prelucrare mecanică ușoară, cu o freză stomatologică.
Prinderea dintre os și grefa de material biocompozit a fost testată și din punct de vedere mecanic de specialiștii de la Facultatea de Mecanică din Craiova.
Cercetătorii craioveni lucrează în prezent la o modalitate ca materialul inventat de ei să poată fi turnat cu ajutorul unei imprimante 3D în forme adaptate necesităților pacienților.
Etichete: Craiova, dolj, inventie, oase artificiale