Piaţa forţei de muncă din România se află într-un continuu proces de transformare. După o perioadă în care mii de români au ales să plece în alte ţări pentru a găsi un loc de muncă mai bun, acum angajatorii spun că sunt în căutare de forţă de muncă şi au apelat la cetăţeni străini. Pe de altă parte, craiovenii cred că sunt şanse mici să găsească un loc de muncă în ţară.
Conform datelor primite de la Inspectoratul Teritorial de muncă Dolj numărul de salariaţi, dar şi numărul angajatorilor a crescut de la an la an. A crescut şi numărul de angajatori activi. În 2022 au fost cu aproape 500 mai mulți față de anul anterior, iar anul acesta, la începutul lunii noiembrie, sunt cu peste două mii de angajatori mai mulți față de anul anterior. Comparativ cu anul trecut numărul de contracte active este mai mare cu aproape trei mii. Acest lucru se remarcă şi în evidenţa statistică.
La Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă Dolj agenţii publică oferte de locuri de muncă. Cele mai multe sunt pentru persoanele cu studii medii, profesionale sau liceale: confecţioner, muncitor necalificat, brutari, cofetari dar şi pentru cei cu studii superioare.
Conform datelor primite de la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Dolj, de la începutul anului şi până în prezent peste 4100 de cetăţeni din afara Uniunii Europene au primit aici drept de muncă. Un sfert din aceştia sunt din Nepal, Sri Lanka şi India şi tot cam atâţia au provenit şi din alte două ţări: Moldova şi Turcia. Recrutorii de forţă de muncă spun că de mulţi ani România este în deficit de forţă de muncă.
Dacă până acum şase ani Guvernul României stabilea necesarul de cetăţeni străini care să primească drept de muncă în ţara noastră la cinci mii, în ultima perioadă numărul de permise de muncă ce se acordă anual cetăţenilor străini în ţara noastră a crescut de vreo doi ani la o sută de mii. Cetăţenii străini beneficiază de contracte de muncă în aceleaşi condiţii ca cei români.