Omul Pasăre chiar există. El trăiește în comuna Valea Danului din Argeș și este meșter popular. Așa cum din păcate s-a întâmplat în România ultimilor 30 de ani, lucrările sale au fost mai apreciate în străinătate decît acasă. America i-a stat la picioare, România nu-l cunoaște.
Meșterul popular Dan Gherasimescu spune că e ca în povești: cu un ochi plînge și cu altul râde. Acasă nu prea i s-a apreciat arta și nici exponatele care umplu o parte din muzeul deschis în comuna natală. Nu același lucru s-a întâmplat în America, la expoziția de acum 20 de ani. Fascinați de lucrarea Pasărea Măiastră, care simboliza zborul și prăbușirea lui Dan, unul din ucenicii Meșterului Manole, americanii i-au spus simplu: Omul Pasăre.
Într-o viață de om, artistul a strâns o groază de lucrări, de la linguri la miniaturi făcute din răchită și salcie. Americanii i-au evaluat colecția la peste un milion de dolari. Meșterul nostru însă le-a spus că nu e de vînzare și că nu poate trăi fără ele.
Pandemia l-a lovit si pe el, ca pe toată lumea. A trebuit să renunțe la atelierul la care veneau zeci de copii din tot județul. Speră ca, la anul, să fie un pic mai bine. Ar fi fost prea frumos ca meșterul Dan Gherasimescu să fie declarat de UNESCO Tezaur Viu. Autoritățile noastre au considerat că nu se încadrează în norme pentru că a absolvit niște cursuri la Școala Populară de Arte.