Locuiesc într-o comună de unde se extrage petrol şi se prelucrează gazele naturale, dar mulţi se încălzesc tot cu lemne. Este paradoxul din comuna gorjeană Turburea unde chiar şi după ce s-a anunţat ca racordarea la gaze va fi gratuită, multor localnici le este greu sa treacă de la sobe la centrale pe gaze. În doi ani, ţara noastră ar trebui sa renunţe la încălzirea pe lemne dintr-o directivă a Uniunii Europene.
In comuna Turburea, din Gorj, 30 la suta dintre localnici se incalzesc tot cu lemne. Asta în ciuda faptului ca in localitatea lor se extrage petrol si se prelucreaza gaze naturale. Multi localnici nu isi permit sa se racordeze la gaze nici cu conducta la poarta. Nu au bani sa plateasca bransamentul chiar daca, mai apoi, isi vor putea recupera banii. In jur de 5-6.000 de lei costa bransarea la gaze, prea mult pentru oamenii din sat.
Iar ca aceasta femeie mai sunt multi localnici. Primaria face demersuri sa extinda reteaua de gaze din localitate, dar, pe langa bransament, oamenii au nevoie de bani si pentru centrale si calorifere. Cum nu dispun de aceste sume, au ramas tot la vechile sobe pe lemne.
In ultima ședință de Guvern, din 2021, s-a decis ca racordarea la gaze sa fie gratuita, iar primariile sa poata cofinanta extinderea rețelelor de gaze. Lemnul este principala sursa de încalzire în Romania. 45 la suta dintre români îl folosesc, iar în mediul rural, procentul ajunge la 85 la suta. In doi ani, tara noastra ar trebui sa renunte la încălzirea pe lemne, aceasta fiind o directiva a Uniunii Europene.