Poluarea ne scurtează viața, iar la nivel european se discută permanent soluții care să scadă nivelul de substanțe toxice din atmosferă. În tot acest timp, pe drumurile din România circulă autoturisme care lasă în urmă dâre mari de fum, iar aerul din apropierea marilor bulevarde este irespirabil. Una dintre cauze- șoferii elimină filtrul de particule cu care este dotată mașina, în loc să înlocuiască această piesă.
Astfel de imagini pot fi observate tot mai des pe drumurile din România. Autoturisme care lasă în urma lor un aer irespirabil, noxe care odată inhalate, au un efect devastator pentru organism. Iar totul pleacă de la mașinile poluante, care fie au o normă de poluare foarte mică, fie nu mai au filtre de particule. Fenomenul eliminării acestei piese este tot mai răspândit, iar autoritățile pare că nu pot gestiona situația cu toate că polițiștii rețin sute de certificate de înmatriculare în fiecare an.
Odată înfundate, filtrele de particule trebuie înlocuite. Numai că prețul ridicat al acestora îi face pe șoferi să aleagă variantă simplă, eliminarea acestei piese.
Inspectorii RAR fac periodic verificări în trafic, impreuna cu politia, pentru identificarea soferilor care recurg la astfel de practici. În prima jumătate a anului aproximativ 1300 de autoturisme au fost inspectate prin aceste filtre. Aproximativ 6% dintre acestea au avut probleme cu noxele, iar șoferii au rămas fără certificatele de înmatriculare. Inspectorii RAR Dolj verifică stațiile ITP, iar conducerea instituției atrage atenția șoferilor că inclusiv cei cu inspecția tehnică valabilă pot fi amendați.
Medicii specialiști susțin că eliminarea filtrului de particule are efecte grave asupra populației, care inspiră aceste particule extrem de nocive.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, peste 40% din parcul auto al României are un grad ridicat de poluare, cu motorizări de cel mult Euro3.