Pădurile Oltului dispar încet și sigur cu fiecare zi. Cei care încearcă să se opună mafiei lemnului își riscă sănătatea și chiar viața, indiferent că sunt lucrători silvici sau reprezentanți ai administrației locale. Ultima dovadă a acestei situații o reprezintă incidentul între șefii administrației locale din Topana și angajații unei firme de exploatare a masei lemnoase. În timp ce primii s-au ales cu zile de îngrijire medicale, ceilalți au primit o amendă pentru 10 metri cubi de material lemons sustras ilegal. Edilul comunei Topana a depus plângere penală pentru lovire și alte violențe, dar și pentru distrugere și furt calificat.
Primarul și un angajat al Primăriei Topana au fost bătuți luni seara, pe raza unei comune vecine, de angajații unei firme care se ocupă cu exploatare masei lemnoase din zonă. Aceștia au fost deranjați că sunt întrebați de documente de către reprezentanții administrației locale a cărei suprafață de pădure se micșorează de la o zi la alta.
Edilul și angajatul Primăriei Topana au suferit numeroase traumatisme și excoriații, constatate de medici și consființite de certificatele medico-legale obținute. Aceștia au depus plângere la poliție pentru lovituri și alte violențe, dar ș ipentru furt calificat.
Polițiștii au constatat că bărbații firmei de exploatare a masei lemnoase transportau o cantitate mai mare cu aproape 10 metri pătrați decât cea din documentele prezentate ulterior oamenilor legii. Pentru această faptă, firma în cauză a primit o amendă usturătoare.
Șeful administrației locale din Topana se teme pentru viața sa, dar susține că este decis să continue lupta cu mafia lemnului din nordul județului Olt. Edilul recunoaște că războiul pe care-l duce nu este unul ușor pentru că multe dintre autoritățile statului în loc să-și facă treaba îi protejează pe cei care ne distrug pădurile.
Legea care modifică Codul Silvic a fost modificată în toamna lui 2020. Noile sancțiuni nu sunt însă suficiente pentru a-i speria pe cei care exploatează ilegal pădurile. Practic se consideră infracțiune la regimul silvic doar în cazul în care cantitatea de material lemnos transportată fără documentele legale depășește 10 metri cubi. În acest caz, persoanele riscă amendă sau inchisoarea de până la șase luni.