Legumicultorii de pe Valea Oltului, care dețin solarii încălzite, au început să culeagă roșiile extratimpurii. Primele baxuri cu gustoasele roșii oltenești au plecat în aceste zile către marile piețe din București. Cantitățile recoltate pentru început sunt mici, dar de săptămâna viitoare acestea vor crește, ca și numărul de legumicultori care vor începe să recolteze. Anul acesta, aproape 6.000 de legumicultori olteni s-au înscris în Programul ,,Tomata”, angajându-se să livreze tomate timpurii.
Papa Milian din Tia Mare cultivă de ani de zile roșii în spații protejate, în cadrul Programului ,,Tomata”. Acum a cules primele roșii care vor ajunge pe masa bucureștenilor. Munca pentru producerea lor a început încă din noiembrie 2021. Dincolo de muncă, legumicultorii au avut anul acesta cheltuielile mult mai mari pentru producerea lor. Oamenii speră să reușească să vândă la un preț bun care să le acopere cheltuielile.
Și la Izbiceni, unii legumicultorii încep să culeagă roșiile cultivate în solariile încălzite. Ei susțin că ajutorul oferit de stat în Programul ,,Tomata” îi ajută, dar că ar trebui să fie mai mare pentru cei care au instalații de încălzire a solariilor pentru a nu fi nevoiți să crească prețul.
Cele mai multe cereri de înscriere în Programul ,,Tomata” au fost depuse de legumicultorii din Izbiceni. Numărul lor reprezintă peste 20% din totalul cererilor depuse la nivelul județului Olt.
La nivelul județului au fost depuse în acest an, în Programul Tomata”, cel mai mare număr de cereri de la debutul acestuia. Aproape o treime din cererile depuse la nivel național sunt ale legumicultorilor din Olt.
Legumicultorii care s-au înscris anul acesta în Programul ,;Tomata” pot obține un ajutor de minimis de 4.000 de euro dacă pe lângă cultivarea de tomate extratimpurii, aleg să cultive și legume în spațiu protejat, program destinat producerii de legume târzii.