Rapița este planta care a câștigat teren, la propriu, în ultimul deceniu. Cererea este mare și în continuă creștere, deoarece din această plantă se produc un ulei de calitate, dar și biodiesel, un combustibil tot mai căutat.
Așa arată boabele de rapiță. Sunt atât de mici încât pun probleme procesatorilor. De exemplu, 1.000 de boabe de rapiță cântăresc 3 grame, în comparație cu grâul la care același număr de boabe cântărește de 15 ori mai mult. Conțin însă aproape 50 % ulei.
Cererea mare de pe piață i-a făcut pe agricultori să-și îndrepte atenția către rapiță. În Dolj s-a cultivat în acest an cea mai mare suprafață – mai mult de 23.000 de hectare. La o fermă din comuna doljeană Întorsura, de exemplu, aproape 20 la sută din cele 3.400 de hectare cu diferite culturi este ocupată cu rapiță.
Uleiul de rapiță este folosit în alimentația umană, fiind considerat un aliment foarte sănătos. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiță are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge și are un rol esențial în buna funcționare a creierului. Uleiul de rapiță este utilizat și în industria textilă, industria pielăriei, a materialelor plastice, lacurilor, vopselelor, cernelurilor, detergenților, în industria poligrafică, la iluminat sau ca lubrifiant.