Ziua de 24 iunie este cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, în zona de sud a țării. Conform tradiției populare, de Drăgaică, fetele, îmbrăcate în costume populare, se adunau în sat și dansau. Astăzi, obiceiurile nu se mai păstrează, dar oamenii încă își mai amintesc de ele.
Zeița agrară, protectoare a lanurilor înspicate de grâu și a femeilor măritate, sinonimă cu Sânziana este, în Muntenia, Drăgaica. Aceasta se naște la 9 martie, atunci când este echinocțiul de primăvară și se maturizează până pe 24 iunie, când înflorește planta ce-i poartă numele, sânziana sau drăgaica.
În Teleorman, oamenii își aduc aminte de această sărbătoare și de noaptea de dinainte, atunci când dansau, cântau și culegeau, de pe câmp, sânzienele. Cu zeci de ani în urmă, tinerii din zonă respectau obiceiurile străvechi legate de această sărbătoare. Sărbătoarea de pe 24 iunie coincide și cu începutul unor lucrări agrare.
În tradiția populară se spune că după Drăgaică se usucă rădăcina grâului și se coace bobul în spic, apar pe cer Cloșca cu Puii, florile își pierd din miros și din puterea tămăduitoare de boală și cucul încetează să mai cânte.
Etichete: Obiceiuri, Sărbătoare, traditii