Una dintre cele mai importante instituții culturale din zona Olteniei, „Scrisul Românesc”, sărbătorește100 de ani de la înființarea editurii și 95 de ani de la apariția revistei cu acest nume. Cu această ocazie au fost decernate premii și diplome colaboratorilor principali și au fost lansate o serie de noi apariții editoriale. Colocviile Scrisul Românesc au adus în dezbatere o temă de maximă actualitate, “Manipularea informației în mass-media”.
Editura Scrisul Românesc se înființa la Craiova în anul 1922, iar revista cu același nume apărea în 1927, fiind fondată de către criticul literar Dumitru Tomescu. Seria a doua a revistei a apărut în ianuarie 2003, din iniţiativa scriitorului Florea Firan. Prestigiul seriei noi a revistei este dat de către un colegiu editorial alcătuit din personalităţi marcante ale vieţii culturale din ţară şi din străinătate, precum Adrian Cioroianu, Andrei Codrescu, Irina Mavrodin, Eugen Negrici sau Carmen Firan.
Colocviile revistei, reluate după doi ani de pauză impusă de pandemie, au adus în dezbatere o temă primită cu mare interes, “Manipularea informației prin mass-media”
La ceas aniversar, au fost lansate o serie de noi apariții editoriale, printre care romanul “Singurătatea bărbaților”, semnat de Carmen Firan sau volumul de eseuri “Din partea cealaltă”, al scriitorului Dumitru Radu Popa. Au fost decernate de asemenea diplome și premii pentru membri ai colegiului redacțional și pentru colaboratorii care au contribuit la realizarea revistei în ultimele două decenii.