Mâine se inaugurează, la Craiova, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, o instuţie unică în ţară, dedicată reîntregirii culturii române, dar şi, în egală măsură, o sursă de inspiraţie pentru generaţia de azi, creatoare a tezaurului cultural de mâine. Casă îi este un monument istoric al oraşului- Casa Dianu, care va adăposti colecţii de cărţi, documente şi chiar obiecte personale ale unor personalităţi marcate ale culturii noastre, care au trăit in exil în perioada comunistă.
Printre colecţii care pot fi admirate în Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc se află şi cea a artistului plastic Corneliu Șerban Popa, care din 1984 a fost rezident canadian. Donația conține numeroase sculpturi în sticlă, statui, tablouri și icoane create de artist de-a lungul timpului. Astfel, colecția lui Corneliu Șerban Popa se înscrie în direcția unei autentice fresce documentare în ceea ce privește viața artistică din exilul românesc.
Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc este un muzeu de nişă, care, în opinia specialiştilor, reprezintă un demers prin care se completează o pagină importantă din istoria culturală a poporului român, o moştenire importantă lăsată generaţiilor viitoare.
Muzeul Cărții și Exilului Românesc sau recuperarea patrimoniului cultural realizat în afara granițelor României în cei 45 de ani de comunism este cel mai ambițios proiect al Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”. Astăzi, la şase ani de când ideea acestui proiect a prins contur, muzeul îşi deschide porţile publicului.
Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc are în prezent aproape 40 de colecții valoroase de cărți, manuscrise, elemente audio-video și obiecte personale și de artă aparținând generației exilului. Din colecţiile muzeului fac parte cele ale academicianului Basarab Nicolescu, scriitorilor Mircea Eliade, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, Cicerone Poghirc, Andrei Codrescu, Cezar Vasiliu, Ion Deaconescu sau cele ale regizorilor Andrei Şerban şi Paul Barbăneagră. Înființarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc este un proiect derulat de Consiliul Județean Dolj, care a obținut o finanțare de aproximativ 5 milioane de euro, fonduri europene.