O nouă metodă de înșelăciune face tot mai multe victime în țara noastră. S-au înregistrat mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii contactează oamenii, pretind că sunt angajați ai băncilor și obțin date personale. În apeluri, susțin că victimele au solicitat un împrumut și cer detalii confidențiale. Ulterior, apelul este redirecţionat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliţiei şi le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile.
De la începutul acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost primite două sesizări privind săvârșirea infracţiunii de înșelăciune și o sesizare de tentativă la înșelăciune, prin folosirea metodei “Spoofing”.
Oamenii legii au și câteva recomandări pentru a nu cădea victime acestei noi metode de înșelăciune. Oamenii sunt sfătuiți să nu răspundă apelurilor telefonice nesolicitate, care cer informații sensibile sau transferuri de bani, să verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate, să nu transfere bani în conturi neoficiale sau suspecte și să contacteze imediat autoritățile competente dacă au suspiciuni.