Scoarţe româneşti, adevărate capodopere, aduse din toate colţurile ţării, pot fi admirate la Craiova. O expoziţie unică a fost deschisă la Muzeul Olteniei. Intitulată “Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor”, expoziţia cuprinde piese excepționale din patrimoniul muzeelor din ţară, cu valoare de reper în etnografia românească.
Scoarţele sunt țesături tradiționale care prezintă decoruri și simboluri ornamentale specifice diferitelor regiuni. La expoziţia de la Muzeul Olteniei au fost aduse din Moldova, Maramureş, Ardeal şi Oltenia chilimuri, scoarțe, covoare de nuntă, cergi, toate întregite de țesături mici de interior și unelte specifice țesutului și prelucrării lânii, principalul material textil folosit la confecționarea acestora.
Țesutul scoarțelor în tehnici tradiționale se înfăptuiește, în prezent, la nivelul întregii țări, fiind practicat atât în comunitățile rurale, dar și în mediul urban, în centre specializate în producerea scoarțelor și covoarelor. De asemenea, țesutul scoarțelor a fost și este o activitate de bază a anumitor mânăstiri din arealul românesc.
Ţesături din lână, considerate în urmă cu mulţi ani, piese de mare valoare, atât în casele boiereşti, cât şi în cele ţărăneşti, scoarţele erau trecute în foile de zestre ale vremii şi moştenite din generaţie în generaţie în cadrul aceloraşi familii. Scoarţa este cunoscută la nivelul întregii ţări, iar confecţionarea este considerată unul dintre cele mai expresive meșteșuguri artistice practicate în mod tradițional. Scoarţa unul dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial, inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO. Expoziţia va fi deschisă până pe 19 ianuarie 2025.