Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Teleorman. Campania de testare se va derula pe o perioadă de 6 luni, prin intermediul celor 28 de cabinete de medicină de familie afiliate și se va finaliza în luna martie a anului viitor. Programul se dorește a fi, totodată, un semnal de alarmă în ceea ce privește numărul mare de români infectați cu virusuri hepatitice. Dar vestea bună vine de la specialiști, care spun că prevenția, în astfel de situații, este cea mai importantă și poate ajuta la scăderea considerabilă a numărului de cazuri de hepatite înregistrate în țara noastră.
România se află printre primele locuri în ceea ce privește decesele provocate de bolile hepatice, locul doi la nivel european, respectiv locul patru la nivel mondial, conform datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătații.
Iar județele din sudul țării, așa cum este Teleormanul, înregistrează o rată de inectare chiar mai mare.
De aceea a fost lansat, și în județul Teleorman, proiectul LIVE(RO)2-SUD, un proiect regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice. Este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și are ca scop testarea gratuită și diagnosticul în vederea tratatamentului antiviral, pentru controlul sau vindecarea hepatitelor virale, oprirea evoluției bolii hepatice și o populație mai sănătoasă. Testarea se efectuează în cabinetul medicului de familie, durează mai puțin de 15 minute, iar rezultatul este disponibil și comunicat pacientului pe loc.
Toate persoanele de peste 18 se pot testa la medicii înscriși în program, cu excepția femeilor gravide sau cele care sunt într-un program de detenție.