Cel mai mare traseu turistic din România care pornește de la Mănăstirea Putna, traversează România în diagonală, pe 1400 de km și se oprește la Piciorul Podului lui Apolodor de la Drobeta-Turnu-Severin a fost marcat în întregime și va putea fi vizitat de turiștii din întreaga lume. La eveniment au fost prezenți Tibi și Alin Ușeriu, inițiatorii proiectului Via Transilvanica, dar și Ministrul Mediului.
Acesta este primul ciclist care a parcurs întregul traseu turistic pe bicicletă. Via Transilvanica este un proiect demarat în 2018, de Alin și Tiberiu Ușeriu, doi români care și-au propus să marcheze un traseu, care să traverseze România de la nord la sud, prin cele mai importante regiuni istorice și care să includă obiective turistice de o importanță majoră.
Alin Ușeriu și fratele său au parcurs traseul alergând sau în drumeție în ultimele trei săptămâni, însoțiți de mai mulți prieteni, printre ei fiind și doi cicliști.
Principele Nicolae, dar și ministrul mediului, au fost prezenți la festivitățile de la Drobeta-Turnu-Severin. Îmbrăcat într-o ținută sportivă, Tanczos Barna, care a parcurs și el 20 de km din acest traseu a vorbit despre oportunitățile pe are le poate aduce Via Transilvanica, României.
Via Transilvanica are 1400 de km, traversează zece județe și leagă cele mai importante regiuni istorice ale României. A fost parcurs până acum, parțial de aproximativ 5000 de turiști români, dar și din Europa, zece dintre ei reușind să ducă întreg traseul la bun sfârșit.