Astăzi sărbătorim Ziua internaţională a grădinilor zoologice şi a parcurilor, pentru a marca importanţa conservării biodiversităţii. Un obiectiv important în formarea noilor generații îl reprezintă cultivarea dragostei pentru natură și animale. Dincolo de rolul educativ, parcurile și grădinile zoologice reprezintă, în primul rând, șansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariție.
Grădina zoologică din Craiova, aflată în Parcul ”Nicolae Romanescu”, a fost inaugurată în anul 1906 şi este una din cele mai vechi din ţară. La început a fost doar un punct zoologic cu câteva animale din fauna locală. În prezent găzduiește o mulțime de animale exotice.
Vizitarea unei grădini zoologice este o experiență educațională și un mod interesant de a-ți petrece timpul liber. Copiii sunt cei mai încântaţi.
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, cel mai mare și mai cunoscut parc al orașului, declarat monument istoric, este considerat cel mai mare parc natural din estul Europei. La inițiativa lui Nicolae Romanescu, primarul Craiovei de la acea vreme, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Édouard Redont. În 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Construcția a început în 1901 și a fost finalizată în 1903. Suprafața totală a parcului este de peste 96 de hectare și cuprinde, pe lângă plantațiile ornamentale de arbori și arbuști, o întindere de apă de peste 4 ha, formată dintr-o înșiruire de bălți cu nuferi legate între ele prin mici cascade sau traversate de podețe, adăpost pentru multe specii de păsări de apă, pești, broaște țestoase, un lac cu bărci pentru agrement și o insulă pe care se poate ajunge pe 2 poduri. De asemenea parcul are un hipodrom de 20 ha, un velodrom, drumuri, alei și poteci care însumează peste 35 km lungime, piste de biciclete. Este primul obiectiv turistic vizitat de cei care vin în Craiova. Accesul în parc este gratuit.
Parcurile joacă un rol deosebit de important în educația de mediu. Promovarea protejării parcurilor reprezintă de fapt protejarea calității vieții și conservarea biodiversității.