Orașe pentru oameni. Cum contribuie Programul Regional Sud-Vest Oltenia la dezvoltarea urbană

Marius Vărgatu, directorul general adjunct al ADR Sud-Vest Oltenia: Dezvoltarea urbană sustenabilă este unul dintre obiectivele noastre și am sprijinit întotdeauna administrațiile locale în eforturile acestora de a elabora și de a implementa măsuri care să conducă la o evoluție inteligentă a orașelor. Prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, punem la dispoziția primăriilor din mediul urban un buget considerabil care să le permită să valorifice potențialul unic de dezvoltare pe care îl au orașele din regiune.

Orice acțiune, orice investiție, cât de mică, este o piesă importantă în strategia de dezvoltare a unui oraș. Spre exemplu, prin restaurarea unei clădiri monument istoric, reabilitarea unui obiectiv turistic sau amenajarea unui spațiu de recreere, se contribuie atât la îmbunătățirea calității vieții și a relațiilor sociale, cât și la sprijinirea economiei locale. Mai ales că toate aceste domenii pe care le vizăm – social, economic și de mediu – sunt interconectabile. De pe urma restaurării unui obiectiv de patrimoniu câștigă, automat, și turismul. Iar dezvoltarea turismului creează locuri de muncă și oportunități de creștere economică locală și regională.

În această direcție, am lansat trei apeluri de proiecte în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia îl gestionează în calitate de Autoritate de Management.

Astfel, de la 1 octombrie, a început depunerea cererilor de finanțare pentru investiții în dezvoltarea urbană integrată. Apelurile sunt dedicate municipiilor reședință de județ, municipiilor și orașelor din Oltenia, care au la dispoziție un buget total de aproape 195 de milioane de euro pentru proiecte integrate de dezvoltare teritorială, care includ activități complementare din mai multe domenii: social, economic și de mediu.

Vorbim, în principal, despre conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – monumente istorice de categoria A, B și UNESCO, dezvoltarea infrastructurii de turism și reabilitarea, modernizarea, extinderea și/sau dotarea clădirilor publice destinate activităților culturale, socio-culturale și recreative. Cei interesați pot consulta Ghidurile Solicitantului pentru cele trei apeluri accesând următorul link: https://pr2021-2027.adroltenia.ro/prioritatea-7-dezvoltare-teritoriala-sustenabila______/




Emisiuni Recente


Articole similare


IQ DIGITAL CRAIOVA

Experți din industria tech locală, naţională și internațională, lideri de business, specialiști şi traineri și-au împărtășit expertiza, ba chiar experiențele de viață, la IQ Digital Summit, […]