Casa și grădina: Catarantus, saschiu de Madagascar

Planta despre care aflăm mai multe de la profesorul Marian Niță crește sub formă de tufă, de 30-40 cm., are frunzele de culoare verde deschis strălucitor și florile de culoare albă sau roz, cu o pată roșie în centru, Catarantus, saschiu de Madagascar.

Denumirea științifică: Catarantus G. Don.

Familia: Apocynaceae


Etimologie
Numele de Catarantus derivă din greacă, însemnând „ floare pură sau floarea care purifică”, cu sens medical.

Origine
Genul Catharanthus cuprinde erbacee, anuale și perene din care 7 specii sunt originare din Madagascar, unde sunt endemice, iar una este răspândită în regiunile tropicale. Acest gen este deosebit din punct de vedere horticol și botanic.

Catharanthus roseus ( L.) G. Don. ( sin. Vinca rosea L.).
Planta crește sub formă de tufă, de 30-40 cm. Înălțime și 30 cm
diametru. Frunzele sunt persistente, de 5-7, 6 cm lungime, lucioase, de culoare verde deschis strălucitor pe fața superioară.


Florile sunt tubulare la partea bazală, cu tubul corolei subțire, de 2, 5 cm. lungime, formate din 5 petale, de obicei de culoare albă sau roz, cu o pată roșie în centru. Înflorește din aprilie până în octombrie. Varietățile de grădină sunt în general mai reduse și mai compacte, cu flori mari, într-o gamă variată de culori care înfloresc aproape tot timpul anului în zonele de climă caldă, în principal pprimăvara și vara în regiunile mai reci.

Cerințe ecologice
Necesită locuri expuse la soare, aerisire, cu temperaturi cuprinse între 16-18 gr. C, în locuri luminoase.

Preferă soluri umede, bine drenate cu fertilitate moderată.


Solurile prea fertile determină întârzierea sau stoparea înfloririi.

Tolerează solurile uscate, sărace , căldura și seceta. În perioada de creștere se udă regulat pentru ca pământul să fie reavăn, mai rar în timpul iernii, evitând ca substratul să se usuce complet.

Utilizare
Se utilizează ca plantă de ghiveci pentru decorul apartamentelor, fiind foarte apreciată pentru florile sale foarte delicate, de diferite culori. Se mai poate folosi la borduri și ronduri, pentru decorul spațiilor verzi, ca plantă anuală. Toată planta conține alcaloizi toxici cu proprietăți antitumorale, care justifică culturile industriale.

Etichete:

Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim plan obiectiv – 11.12.2024

În prima parte a ediției, prezent în platoul nostru, prof. Constantin Arcuș, președinte Societatea Cultural-Științifică Rădinești, Gorj, cu noutăți despre destinația turistică „Dealu’ Muierii”. De la […]

Literatura la Craiova – 05.12.2024

LITERATURA LA CRAIOVA, cu Dan Ionescu 🎤Astăzi, invitații noștri sunt scriitorii Florin Logreșteanu și Tudor Nedelea care vor pune în discuție temele “Dincolo de avataruri” și […]