Faci rod ori te tai! Așa își amenință gospodarii din nordul județului Argeș pomii neroditori, în cadrul unui ritual pe care îl săvarșesc de Sfantul Haralambie. Cunoscută drept sărbătoarea pomilor, Haralambie are o însemnătate deosebită în tradiția populară, sfîntul fiind considerat protectorul animalelor domestice și livezilor, el pedepsind cu boli, dar mai ales cu ciumă, pe gospodarii ce își neglijează vitele sau nu își curăță pomii fructiferi și viile.
În data de 10 februarie gospodarii din comuna Vulturești, satul Bârzești din Argeș se întrec în a arăta sfântului cinstea cuvenită: împart colaci și colivă pentru sufletul celor plecați, stropesc cu agheasmă vitele și pomii și incetează orice activitate de prelucrare a pieilor sau lânii. Încă de la prima oră a dimineții, bărbații aprind focuri mai mici sau mai mari în livezi și podgorii.
Femeile pregătesc colivă cu nucă din belșug și se duc cu ea la biserică. După ce e sfințită la Liturghie, femeile o aduc acasă și e toată rostuită pentru ungerea pomilor. Căci coliva de Haralambie nu se mănancă, oamenii avand convingerea că fie și dacă doar o guști, devii rău.
Ritul pomului sterp, neroditor este practicat, de regulă, de o pereche de gospodari, mai rar de copii. Pomul neroditor este amenințat zgomotos sau chiar lovit ușor cu toporul sau securea de către unul din cei doi participanți, de regulă bărbatul, în timp ce femeia simulează că se opune.
Gestul ține de credințe precreștine puternic înrădăcinate în satul românesc, grâul fiind simbolul fertilitătii. Acesta este un ritual unic. Faptul că ritul a dăinuit, s-a perpetuat și s-a extins este o dovadă a eficienței acestei terapii.