Invitatul permanent al rubricii dedicată caselor și grădinilor, dl. prof. biolog Marian Niță, ne prezintă multe informații interesante despre Albăstrele, flori care înfloresc din iulie și până în septembrie.
Denumirea populara: Albăstatele
Denumirea științifică: Centaurea Gyanus L
Familia: Compositae
Etimologie:
Numele vine de la cuvântul grecesc „ kentaurion” – denumire folosită de Hipocrate pentru o specie medicinală.
Origine:
Genul Centaurea cuprinde circa 500 de specii originare din zonele temperate ale globului. Sunt plante anuale, bienale sau perene, cu tulpini ramificate, frunze glable sau tomentoase. Florile sunt dispuse în calatidii globuloase sau oblonge, involucrul este format din solzi imbricați, scarioși.
Descriere:
Centaurea Gyanus L. este o plantă anuală sau bienală, de circa 30-90 cm. înălțime. Frunzele de la bază sunt penatifide, dispuse într-o rozetă, cele de pe tulpină sunt liniare, dispuse altern. Florile sunt tubuloase, cele interne sunt fertile, scurte, de obicei albastre violacee, rar albe sau purpurii. Florile periferice sunt mai mari, albastru închis, lărgite sub formă de pâlnie sunt sterile. Înflorește din iunie până în septembrie. În cultură sunt soiuri cu flori simple, asemănătoare cu specia de bază și cu flori involte, la care florile centrale sunt mai mult sau mai puțin alungite, asemănătoare cu florile periferice.
Cerințe ecologice:
Necesită soiuri nisipo-lutoase, permeabile, expoziție însorită, umiditate moderată. Umiditatea în exces determină putrezirea plantelor.
Utilizare:
Este o plantă apreciată pentru borduri, ronduri, platbande sau pentru ronduri, iar soiurile cu talie mică sunt recomandate pentru borduri. Specia Centaurea moschata este mult apreciată ca floare tăiată, în special în America și Germania, fiind mai elegantă și mai prețioasă decât specia precedentă. Speciile perene se cultivă pentru flori tăiate sau pentru masive în spațiile verzi.